Sziasztok,

C.Szabó Helga vagyok, időmenedzsment business coach.

Kezdjük gyorsan a végénél. Mégis mit jelent az, hogy időmenedzsment business coach? Többnyire csak annyit, hogy időbeosztással összefüggő problémákkal foglalkozom sokat. Ha teljesen őszinte akarok lenni nem teljesen az én választásom volt ez a szakterület, sokkal inkább ő talált meg engem.

Elsőre ikreket kaptam. A vállalkozási mentorom szerint ez fontos dolog. Most már én is azt gondolom, hogy az, legalábbis abból a szempontból, hogy viszonylag gyorsan rákényszerültem arra, hogy hatékonyan osszam be az időm…. hogy elengedjek dolgokat (amiket friss anyaként tökéletesen akarunk csinálni), hogy prioizáljak (ha az egyik önveszélyes helyzetben van, azt mentsem :)), hogy nemet mondjak… Aztán ez a dolog beszippantott, és elkezdtem ebbe az irányba képezni magam. Kiolvastam több tíz szakkönyvet, elvégeztem kurzusokat, tanultam, és tanulok, akitől lehet… és nem utolsósorban sok ilyen ügyfelem lett, akiktől – akikkel én is folyamatosan tanulok, fejlődök.

De talán kezdjük az elején. Mint, megannyi coach én is (talán ez egy amolyan coach alaptulajodság 🙂 kíváncsi természetű vagyok. Mindig érdekelt Ki, mit miért csinál…miben hisz, mi motiválja? Ez hova vezet? Gyerekkoromban végtelen számú kérdést tudtam feltenni a szüleimnek, és úgy nagyjából a 200ik körül, ami egy beszélgetés alatt összejött… kissé elfáradtak, és jött a Csak. A kör bezárult.

De nem nálam… Mert én folytattam, kérdeztem, újra és újra. Evidensnek tűnő, húsbavágó, őszinte, vagy bonyolult kérdéseket tettem fel, magamnak és másoknak. Semmit sem vettem axiómának. És minden válasz érdekelt, kíváncsi voltam a mozgatórugókra, a célokra. De ezek még csak ösztönös dolgok voltak, gyerekként kíváncsi voltam, kamaszként polgár-pukkasztani akartam, felnőttként ki akartam rugdosni az embereket a komfortzónájukon kívülre, azt szerettem volna, hogy lépjenek túl a sablonos válaszaikon, és kezdjenek el gondolkodni, és mélyebben önmagukba tekinteni.

Semmi nem változtatja meg jobban az életünket, mint az önmaguknak feltett kérdések. (Greg Leroy)

Amikor ezt a sort elolvastam, azt éreztem, hogy megtaláltam azt, amiben hiszek. Mert a kérdések bizony brutál kemény dolgok. Olyan sokszor próbálunk elfordulni előlük, kikerülni őket, vagy várni, hogy majd válaszok születnek az égből… valaki megmondja, valaki megmutatja, hogy mi a helyes.

Én is kerestem, kerestem, hogy mi a helyes… hogy ki vagyok én? Hogyan leszek értékes? Hogyan leszek szerethető… Kerestem a válaszokat, olvastam a könyveket, és kipróbáltam a szakembereket, és kérdeztem, megállás nélkül kérdeztem, és vizsgáltam magam, és a reakcióim. És közben éltem az életem.

Érdekelt a pszichológia, de közgazdászként végeztem… Projektvezetőként dolgoztam, és közben feleség lettem, és két éve gézengúz fiúikrek anyukája, majd business coach. Aztán persze időközben megérkezett a harmadik is…

Amikor elkezdtem az iskolát éreztem, hogy jó helyen vagyok, pont ott ahol lennem kell. Imádtam a csütörtököket, az órákat és a közösséget, és úgy éreztem, hogy ez az hivatás, amivel foglalkozni akarok, ez az út, amin járnom kell, ez az az, élet, ami segít a folyamatos fejlődésben, és ez az, amiben úgy érezhetem, hogy jó vagyok, hogy tudok adni. Támogatni embereket, hogy szembe merjenek nézni a saját kérdéseikkel, és hogy a válaszokat is megtalálják. Azokat, ami bennük van.

Ha fentiekben leírt kérdéseimre szeretnék választ adni…

Hiszek a kérdések erejében. 🙂 Hiszek abban, hogy a szemben ülő mindent meg tud oldani, hogy megvan a tudása, tapasztalata, kreativitása hozzá, hogy egyedül ő képes arra, hogy a helyzetet, amiben van, feloldja. Hiszek a fejlődésben. Hiszek az őszinteségben, még akkor is ha az néha kemény perceket jelent. Hiszek az együttműködésben. Hiszek a bizalom erejében.

Motivál, hogy segíteni tudok, mert tudok :D. Hogy az ügyfél eléri a célját, és hogy megérzi ezért ő tett. Sokat. A komfortzónáján túl. Hogy tanulhatok és fejlődhetek. Hogy jobban megismerhetem az embereket és a világot. Hogy kérdéseket és válaszokat kapok, aztán újabb kérdéseket.

A célom pedig, hogy támogassam/segítsem az ügyfelem. Hogy megadjam a kereteket, a lehetőséget, az ’időt’ a gondolkodásra, a fejlődésre, a döntésekre. Hogy a coaching eszközeivel segítsem az elakadását. Hogy kérdéseket tegyek fel neki, és ha kell, tükröt mutassak. Hogy támasza legyek a cél felé vezető úton. Hogy a lehetőségeket lássák, ne a korlátokat. Hogy megtalálják önmagukat, és szeressék/elfogadják azt, akivé váltak. Hogy kilépjenek a komfortzónájukból. Hogy megvalósítsák az álmaikat!

Some dreams of success, others make it happen.