Képzeld el: Hétfő reggel van…. Alig tudsz kikászálódni az ágyból, mivel a gyerek éjjel nem aludt valami jól, így 4szer keltél hozzá. Fáradt vagy, és nyűgös. Össze kellene szedni a gyerekeket… öltöztetés, reggeli, pakolás, óvoda, vagy iskola, és gyorsan haza is kellene érni /vagy be a munkahelyre, hogy a munkának mielőbb neki tudj állni, mivel ott is vannak elmaradások. Arra, hogy időben beérj/ visszaérj vajmi kevés esély van. Egy nyugodt reggeli kávéra pedig gyakorlatilag semmi. Amikor végre hazaérsz észreveszed, hogy bizony a reggeli rohanás nyomai a lakáson is meglátszanak, így igyekszel gyorsan rendet tenni. Végül beülsz a géped elé, és konstatálod, hogy megint hatalmas káosz uralkodott el az asztalodon, ahogy a gépeden is, mivel felhalmozódott egy csomó megválaszolatlan email, aminek egy nagy része persze csak fyi jellegű. Ez így bizony hosszú nap lesz…. Ismerős?

Sajnos nálam sokszor indult ilyen káosszal a nap. Mire kb. minden családi dolgot elintéztem, és felszámoltam a káosz nagy részét, már 11 óra volt… és utána persze ezzel az idővel kellett gazdálkodnom.

Mostanság viszont valamilyen szinten sikerült ezt a hétfői káoszt elkerülnöm, méghozzá úgy, hogy előkészülök a hétre vasárnap.

7 dolog, amelyet ha megcsinálsz vasárnap, akkor hatékonyabb lehet a heted

 

1. Gondolj úgy a vasárnapra, mint hétindító napra!

Gondold azt, hogy a vasárnap a következő hét indítója, és nem az előző hét lezárását jelenti. Nem arról van szó, hogy nem lehet pihenni, vagy szunyókálni egyet a vasárnapi ebéd után (már akinek van ideje :). Hanem, hogy ilyenkor még nincs rohanás, még nincs business, így jut idő arra, hogy felkészülj a következő hétre, mind családi, mind üzleti szempontból.

2. Készíts heti tervet!

A heti terv készítésnél a legjobb, ha ezt a munkahét végén megcsinálod (már pénteken), de akár vasárnap is szánhatsz rá időt. Szedd össze, milyen nagyobb feladatokat szeretnél a héten megcsinálni, illetve azt is, hogy mikorra kellene ezeket elkészíteni. Gyűjtsd össze mind a munkával, mind a családdal kapcsolatos teendőidet is. Így biztosan könnyed tudsz majd nekikezdeni a munkának hétfőn, hiszen pontosan látod, hogy mit kell aznap tenned, és így nem kalandozol el.

3. Nézd át a naptárad!

Nézd át, hogy milyen megbeszélések, családi események, elfoglaltságok várnak rád a héten. Írd be a fix programokat, és gondold át, hogy milyen nagyobb feladatokat szeretnél a héten megvalósítani, és hogy az egyes dolgokra mennyi idő szükséges. Foglald be a naptáradba ezekre a tevékenységekre is az időt! Így elkerülheted azt, hogy az óvodai rendezvényre az utolsó utáni pillanatban kelljen éjjel kettőkor sütnöd egy tepsi pogácsát.

4. Ürítsd ki a beérkező levelek mappád!

A hétvégén legtöbbször nem munkával kapcsolatos emailek érkeznek, hanem hírlevelek, kuponértesítések, családi és baráti emailek. Nézd át ezeket, és próbáld meg kiüríteni az inboxod.

A hatékony email kezelésről itt olvashatsz.

5. Rakj rendet az asztalodon!

Ha pénteken ez kimaradt, akkor szánj egy fél órát vasárnap arra, hogy rendet rakj az íróasztalodon, így a hetet egy friss, rendezett asztallal kezdheted. Előkészítheted azokat az eszközöket, könyveket, anyagokat, amelyekkel hétfőn akarsz majd foglalkozni, így hétfő reggel ezzel sem megy majd az idő.

6. Készülj fel a hétre!

Érdemes a takarítást a hétvégére időzíteni. Tudom néha egyszerűbb takarítani, ha nem kell még mellette a gyerekeket is kerülgetni, de jó, ha úgy tudod kezdeni a hetet, hogy  kvázi rend van a lakásban. Fizikailag és mentálisan sem köti le a hétfői energiáidat. A mosás nagy részét is érdemes hétvégére időzíteni, már ha sikerül.

7. Készíts heti menütervet!

Gondold át mit főzöl a héten (ebédre, vacsorára, mi kell majd reggelenként)! Mi legtöbbször szombaton piacozunk, és sokszor rendelek online is, amit pedig hétfőre időzítek. Így ha megvan a heti terv a vacsorákra vonatkozóan, akkor annak megfelelően tudok bevásárolni. Ha van időm, és kedvem, akkor még néha előre el is készítek ezt-azt a hétre.

+1 Időzíts és posztolj!

Ha van hírleveled, blogon, vagy csak saját facebook oldalad, akkor érdemes lehet előre dolgozni. Nem mindig és mindenkinél mükődik, de ha van szabad fél-1 órád vasárnap, akkor érdemes lehet néhány posztot előre elkészíteni és időzíteni. Ezzel naponta 10-15 percet is meg tudsz takarítani.

 

Mit teszel a következő vasárnap, hogy még hatékonyabb heted lehessen?