Sokszor, és sokan kérdezik, hogy mégis mi a különbség a pszichológus és coach között. Talán az egyik legfontosabb, hogy a coach a jelennel és a jövővel, míg a pszichológus a jelennel, és a múlttal dolgozik. Coachként a legtöbbször azt a megközelítést használjuk, hogy megpróbáljuk felmérni, hova szeretne eljutni az ügyfél. Mi az, amit ma meg tud tenni azért, hogy ez megtörténjen, és innen építjük fel a dolgot. Nem az a lényeg, hogy miért nem sikerült ezt meglépni eddig, hanem sokkal inkább az, hogyan lehetne azt mégis elérni.

Egy vision board, vagy másnéven ötéves terv pedig pont ezt a jövőbetekintést segíti.

screen-shot-2014-12-29-at-1-12-40-pm

5 ÉV. Tudom, hogy ez olykor túl távolinak tűnik, amikor az ember úgy gondolja, hogy gyakorlatilag folyamatosan változik körülötte a világ, és persze ő maga is… TERV – na az pedig családdal, és gyerekekkel… konkrétan kivitelezhetetlennek tűnik.

Hogy miért olyan fontos mégis, hogy elkészítsd és leírd? 

1. Egyszerűen így láthatod, hova tartasz / vagy legalább azt, hova szeretnél elérni 5 év múlva. Azaz megadja a fő céljaid

2. Mivel megvannak a célok, így a fókusz is egyértelmű, az pedig azt jelenti, hogy sokkal könnyebben rajta tudsz maradni az ösvényen, ami a célokhoz vezet.

3. Egy ötéves terv prioritást ad a céljaidnak. Hiszen összeszeded azokat a dolgokat, amiket 5 éven belül szeretnél megvalósítani, így le tudod nyesni azokat az ágakat, amelyek nem ezen célok felé vezetnek.

4. Tudom, hogy ez egy kicsit spirituális hókuszpókusznak hangzik (by the way én nem igazán vagyok ez a típus), de egyszerűen ha leírtad / lerajzoltad / kiragasztottad / össze-montázsoltad és kitetted, hogy mindig szem előtt legyen, akkor rendíthetetlenül arra fogsz menni. Olyan események, feladatok, emberek jönnek, akik hozzá fognak tudni segíteni a céljaidhoz. Így. Így.

Remélem meggyőztelek, hogy neked is kell egy ilyen :). (De tényleg, hát nem gyönyörű pl. ez? 🙂

vb2

Akkor gyorsan el is árulom, hogyan kell egy ilyet készíteni… nem mintha nem lenne pofonegyszerű a képlet.

  1. Válaszd ki a területeket! – Az életed mely területeire szeretnél fókuszálni az elkövetkező 5 évben? Válassz ki 3-5 területet!
  2. Jelöld ki a célokat! – Gondold át, hogy az egyes területeken mit szeretnél pontosan elérni? Mivel lennél elégedett? Ha az egyik terület az énidő… akkor képzeld el mivel szeretnél foglalkozni 5 év múlva a szabadidődben? Mennyi időt szeretnél rászánni? (egyébként ha a célkijelölés nem szokott valami jól menni, itt találsz egy kis segítséget)
  3. Kreatívkodj! – megvannak a területek, a célok… most jön az alkotás maga. Végy egy nagy papírt és hajrá, alkoss! Lefestheted magad, amit éppen táncolsz az esőben mint street dancer, ha ez a célod. De vághatsz ki képeket, amik a célodat jelképezik… rajzolhatsz , festhetsz, ragaszthatsz, csinálhatsz bármit. A lényeg, hogy vizuális legyen. Olyan amire szívesen nézel rá nap, mint nap, és ami motiválni tud, hogy 5 év múlva, amikor visszatekintesz azt érezd, mindent elértél, amit szerettél volna.

Így a végére még egy kis inspiráció, hátha a szavaknál hatásosabbak a képek 🙂

d3adc8b70f3d886eb4d2eb56c3e30826

 

Képek forrása