Rita vállalkozónő, mentor, vizuális tréner. De korábban dolgozott nemzetközi szervezeteknél, írt pályázatokat, és mindig mindenhol segítette a vállalkozni vágyó nőket, anyákat, hogy elhiggyék igenis képesek rá. Képesek megvalósítani az álmaikat.

Nagy támogatója, mentora vagy a női vállalkozásoknak. Mi az a legfontosabb dolog, amit egy női vállalkozónak el kell sajátítania?

A saját példámon tudom a legjobban érzékeltetni erre a kérdésre a választ.  Családomban nem volt és nincs vállalkozó, szüleim alkalmazottak voltak és a neveltetésemre sem, a vállalkozói szemléletmód a jellemző, bár kreativitásra és ” józan paraszti ész” problémamegoldásra neveltek, amiért hálás vagyok nekik.  Sokszor elhangzott a családomban a nincs pénz mondat, amelyet nagyon nehéz volt kiiktatni az életemből. Itt jön az első dolog, amelyet mindenkinek, főként nekünk, nőknek el kell sajátítatnia, meg kell tanulnia: éspedig a pénzhez való viszonyunkat! Sajnos az iskolai oktatásban is az alkalmazotti létre neveltek és nevelnek még ma is (bár van egy-két kivétel szerencsére) is. Még emlékszem a takarékbélyeg-gyűjtésre, ami szintén ezt szimbolizálja még ma is, nekem!  Önbizalmam volt mindig, és ma is van, mégis a vállalkozás elindítása előtt minden este mantráztam magamnak, hogy képes vagyok rá, képes vagyok rá.  Két év minden este elmondott mantra, két év alatt megtakarított tőke, és az a szabad gondolat, hogy „Kipróbálom magam, adok egy évet magamnak, és ha nem sikerül, akkor visszamegyek alkalmazottnak, ha igen akkor pedig csak előre, hiszen a magam ura lehetek  és azt csinálhatom amit akarok és akkor amikor akarom.”  indított el 2004-ben a vállalkozás útján.  E kettőt tartom a legfontosabbnak amire szükségünk van:  a pénzhez való viszony átkeretezése és az önbizalom és hit, hogy képesek vagyunk rá!

Hogyan tudja azt elérni?

VIPNOK_logoSok mindent lehet tanulni és kell is önállóan, de én azoknak a csoportoknak, közösségeknek látom a legnagyobb erejét, amelyben vállalkozónők rendszeresen találkoznak és erősítik egymást a vállalkozói létben. Ezért is indítottam el a VIP Nők Turbó Programot, amelyben jelenleg 11 vállalkozónővel közösen alakítjuk az általam kitalált módszert. Jövőre már nagyobb publicitással szeretném folytatni ezt a munkát ezért kérdezz majd december vége felé, hogy mit is jelent a VIP Nők!

Milyen eddigi eredményedre vagy a legbüszkébb?

Ha a szakértői vállalkozásomra gondolok, akkor a legnagyobb elismerés, amire büszke vagyok, hogy egy-két év elmúltával már két alkalommal auditálták brüsszeli EU-s auditorok régebbi nemzetközi projektet, amelyet pályázatíróként írtam és később menedzseltem is. Bár ezt csak az auditorok, az üzleti partnereim és a jegyzőkönyveket olvasók tudják, de nekem nagy elismerés. Ezt éreztem a szakmai munkám csúcsának, éppen ezért 2012 óta már más irányokat keresek a vállalkozásomban és jelenleg is sokat fejlesztek módszertanokat és termékeket.

Mi a legnagyobb félreértés a munkáddal kapcsolatban?  Hát talán az, hogy annyira sokrétű és szerteágazó dolgot csinálok általában kétévente váltok területet vagy irányt a vállalkozásban, hogy sokszor nem tudják követni az emberek még a családom sem. Éppen ezért mindig arról beszélek, ami aktuális és ha valakit mélyebben érdekelnek a részletek akkor leülök vele egy-két órára kávézni.

Mikor érzed úgy, hogy ’ez már túl sok’, vagy ’hogy ezt hogyan fogom kibírni’? Volt már ilyen érzésed?

Ilyen érzéseim szerencsére nincsenek, inkább a testem az egészségem jelzi, ha túlterheltem magam, amely meglepő módon ősz, szeptember hónap vége felé jön ki rajtam. Nagyon figyelek magamra és arra, hogy legyen egyensúly a magánéletem, a vállalkozás, az egészségem között, mert nagyon kemény leckéken tanultam ezt meg, még az alkalmazotti lét során. 20 évig rossz alvó voltam, naponta 3-4 órát tudtam egyhuzamban végig aludni. Sokáig kerestem a megoldásokat, hogy a „mennem kell, csinálnom kell, tennem kell valamit” érzés elmúljon, illetve csillapodjon a lelkemben és harmónia kerüljön a helyére. Ma már 6 órákat is tudok éjjelente egyhuzamban aludni, és minden kerek egész az életemben.

Ha egyetlen tanácsot adhatnál, a hozzád forduló nőknek mi lenne az?

Higgyenek magukban és abban, hogy meg tudják csinálni a dolgokat és ha elbizonytalanodnak keressenek vállalkozónői közösséget, ahol megtapasztalják, hogy nincsenek egyedül!

VIPNok

Mi a Te mottód?

A változás jó, ezért szeressük, mert mindig csak többek leszünk általa és persze vízió és vizualitás, ami segít a változások megélésében és az álmok megvalósításában!

Mi a következő terved?

Már nagyon szeretnék egy csöndes helyen írni és módszereket, dolgokat leírni, amelyeket megtapasztaltam, és segítettek nekem, nőként és vállalkozóként is. Emellett persze folyamatosan átadni a tudásomat, annak, aki kíváncsi és nyitott rá, és tanulni másoktól az ő tapasztalataikból valamint,  ezt „beépíteni, újratervezni „ és egyszerűen végezni a feladatomat, amire éppen szükség van.

Hol képzeled el magad öt év múlva? Mit csinálsz akkor?

Huncut vagy, mert Te már tudod. Ott lóg a hálószobám falán 100-120 cm nagyságban a férjemmé mellett, két külön vízió mégis sok egyezőséggel és szigorúan titkos, hiszen annyi mindent elmondunk másnak – ez mégis csak a mienk kell legyen, hogy valóra tudjuk váltani. Egyet azonban elárulhatok, hogy majdnem  10 év nemzetközi munka, nemzetközi projektek, utazás után nem vágyom külföldre, csavarogtam eleget.  A külföldieket, gondolatiságukat szeretném idehozni, hogy megtapasztalják mi is világszinten tudunk gondolkodni és alkotni itt, ebben a Kárpátok által övezett piciny országban.

(Kiemelt kép forrása)